Praktikplats – En Utvecklingsmöjlighet!

december 10, 2019
Natalie Moradi

80208760_994125294319272_912875589159878656_n

Många frågar sig syftet med praktik och varför en sådan kan komma att vara ett bra alternativ i din karriär.

Mindfuls projektassistent Katharina fördjupade sig i ämnet under ett av veckans seminarier. I detta inslag vill hon nu dela med sig av sina värdefulla tankar kring möjligheter med utförandet av en praktik – och hur vi vidare kan använda den i vår utveckling!

 

  • Sätt din tidigare profil på prov

Kanske är du osäker på om du kommer kunna hantera en specifik tjänst, roll eller arbetsplats. Då kan det vara bra att med en praktik låta dig själv pröva dina vingar och utmana dig på en grundläggande basis. Du får pröva dina tidigare erfarenheter mot den nya miljön – utan att känna alltför mycket press.

  • En referens och merit

Att arbeta på en ny arbetsplats, med nya arbetsuppgifter och utmaningar, skapar möjlighet till att bredda din kompetens – och det även i dina handlingar!

En muntlig och skriftlig referens på dina nyvunna kompetenser är ett stort plus, med vilken du kan skapa vidare möjligheter i din presentation och profil: ditt cv, ditt personliga brev, din LinkedIn ller din hemsida.

 

  • Öva på nya arbetsuppgifter

För att vara trygg i ett yrkesbyte kan en praktik ge dig möjlighet att först och främst pröva dina vingar i den nya branschen/organisationen och nya arbetsuppgifter. Med god handledning på din arbetsplats kan du på så sätt i lugn och ro hantera nya utmaningar i balans.

 

  • Bredda ditt nätverk

Kanske leder inte praktiken till en vidare anställning, eller så inser du att rollen inte var något för dig. Men se inget som förlorar utan snarare som vunnet – du har arbetat på en nya arbetsplats med nya kollegor, något som utökar ditt nätverk och dina möjligheter till att behålla god kontakt med ett annat yrkesområden. Vem vet, kanske möts era vägar i ett samarbete mellan era respektive branschkunskaper?

 

Vilken praktikplats hade varit intressant för dig och din karriär?