Mina Retoriska Finesser

mars 01, 2019
Natalie Moradi

52964741_750953621954919_2601141840677699584_n

Visste du att upplevelsen av det du förmedlar till mer än hälften grundar sig i ditt kroppsspråk?

Att vår kroppsliga kommunikation har en sådan betydelse beror på att vårt kroppsspråk förstärker det som vi med tal berättar.

 

För att kunna förmedla oss, våra passioner och visioner till andra, därtill förmedla de på ett tydligt och motiverande vis, kräver därför att kroppen, dess rörelse och uttryck är med oss i det som vi talar eller framför.

 

 

Vi avslutar denna vecka med att arbeta med ett antal retoriska finesser, som kan stötta oss i att skapa en trygg och pålitlig presentation eller pitch.

 

Min Hållning:

Hur ser din hållning ut? Är du stolt över det du talar om och framför?

Förstärk detta med att ha en öppen och välkomnande hållning, utan korsade armar eller ben. Se även till att stå ordentligt jordad med dina fötter – det visar på kraft och självkänsla i det du önskar att förmedla.

Mina Händer:

Vart placerar eller har du dina händer? Arbetar du med att använda dem till din fördel?

Använd händerna som ett förstärkande verktyg i det du önskar att förmedla. Hitta dina enkla gester som stärker och förtydligar det du önskar att berätta. Göm inte händerna i fickor eller bakom kroppen, involvera dem i ditt tal.

Mina Ben & Fötter:

Hur känner du dig i benen när du talar? Står du stabilt och säkert?

Dina ben är din stomme som håller upp dig och din kropp. Att ha en stark och tydlig position ger intryck av en säker och motiverande talare. Se upp för korsade ben och försök att hitta en stabil balans på båda fötterna.

Mitt Ansikte:

Ansiktet är frän var vårt tal kommer, vilket gör det viktigt att det vi talar om syns i ögon och leende.

Öva på att våga se dina åhörare i ögonen, lyssna till dina ord och låt ansiktsuttryck spela med i det du säger. Talar du om något allvarligt eller roligt – se till att ge orden rätt känsla med ögon och leende.

 

Vi passar på att tipsa om vidare presentations- och dialogteknik i vår e-bok ”Mindful Meetings”. Denna hittar du att ladda ner kostnadsfritt på vår hemsida under ”Nyheter”.

 

Trevlig helg och all lycka till med din kommande presentation!